Waar ze ook vandaan komen, mensen die moeten vluchten, moeten worden verwelkomd. Vluchtelingen komen van over de hele wereld. Om uit de gevarenzone te komen, kunnen ze een vliegtuig, een boot of te voet nemen. Wat universeel blijft, is het recht om veiligheid te zoeken.
Wanneer mensen worden gedwongen te vluchten, hebben ze recht op bescherming. Wat de dreiging ook is - oorlog, geweld, vervolging - iedereen verdient bescherming. Iedereen heeft recht op veiligheid.
Het Statushouders Nederland zet zich in voor statushouders en professionals die als vluchteling naar ons land zijn gekomen en hun toekomst weer in eigen hand willen nemen. Zij krijgen (nog steeds) vaak moeilijk toegang tot opleidingen en banen die aansluiten bij hun kwaliteiten. Een gemiste kans voor vluchteling én samenleving.
De afgelopen jaren zijn er 100.000 vluchtelingen naar Nederland gekomen. Van deze 100.000 vindt er maar 50% een baan in hun eerste 5 jaar in Nederland. Absurde cijfers, vooral als je bedenkt dat er een groot tekort in de IT sector, Zorg en Onderwijs.
En van deze vluchtelingen die sinds 2014 naar Nederland kwamen, voornamelijk uit Syrië, Eritrea, had na 3,5 jaar ongeveer een kwart een baan (bron: CBS). Meestal gaat het hierbij om deeltijdbanen en tijdelijke contracten. Of het werk past bij de kennis en talenten die de vluchtelingen meebrengen, houdt het CBS niet bij.
Welke (bij)scholingskansen statushouders krijgen, hangt nu vaak af van de ruimte die een gemeente daarvoor biedt. Veel gemeenten kiezen voor de kortste weg naar werk in plaats van de meest duurzame. Nieuw inburgeringsbeleid, die op 01 januari 2022 is ingevoerd, moet hier verandering in brengen. Dan maakt een ‘onderwijsroute’ deel uit van het inburgeringsaanbod, iets waar we in de afgelopen jaren succesvol voor hebben gepleit.
Said El Amraoui, Projectleider Statushouders Nederland: ‘Kennis en talenten moeten ontdekt, gekoesterd en ontwikkeld worden. Dat is een samenspel tussen de nieuwkomer en de samenleving. Alleen samen kunnen we een voedingsbodem creëren waarin meegebrachte kennis en talenten optimaal tot bloei komen. Als dat lukt, zien we de mooiste resultaten. Van kennis- en talentontwikkeling worden we allemaal beter.’
Momenteel adviseert en begeleidt Statushouders Nederland statushouders en professionals vluchtelingen. Samen met werkgevers en opleiders ontwikkelen we nieuwe opleidingstrajecten, waarbij leren en werken hand in hand gaan.
Statushouders Nederland
Alle rechten voorbehouden | Statushouders Nederland.