Het idee
Dat jij op een aangename en ontspannen manier andere inwoners van je stad leert kennen die je anders niet zou tegenkomen. De gedachte van het stadsdiner is dat je meer gevoel voor je stad en haar inwoners krijgt naarmate je er een duidelijker beeld bij hebt. Zo’n beeld kun je het beste vormen onder een ontspannen etentje, vandaar het StadsDiner.
De opzet
Op B2B niveau:
Dit jaar kunnen organisaties, gemeenten en bedrijven dit project adopteren met de thema " Statushouders "
Op B2C niveau:
Individuen en inwoners kunnen ze opgeven om aan te schuiven bij het stadsdiner. Het idee is dat jij zelf een tweede persoon meevraagt naar het StadsDiner. Wel is het de bedoeling om een zo representatief mogelijke groep te krijgen, ten opzichte van de stad. Hou daar ook rekening mee in de keuze van jouw gast… en neem dus niet je tweelingbroertje mee.
Wat voor iemand kun je meenemen?
Je mag een bekende meenemen, zoals je buurman of een vriend die graag andere mensen leert kennen. Uitdagender en leuker is het om een onbekende mee te vragen, iemand wiens gedachten en ideeën je wel aangaan maar die je anders niet te weten komt… Misschien zelfs iemand die je nooit hebt durven aanspreken.
Het kan de bakker zijn, of een hangjongere , of je onderbuurvrouw van veertig, of die oma die altijd ’s ochtends bij de tramhalte staat. Verzin het maar. Maar let op: het is geen date-diner, maar een StadsDiner. Je zit ook niet alleen met je introducé aan tafel, maar aan een tafel voor acht of tien. Maak dat ook duidelijk aan een eventuele onbekende als je hem/haar meevraagt om misverstanden te voorkomen.
En wie betaalt?
De problemen waar steden nu mee te maken vragen om een duidelijk signaal, ook van ons, haar inwoners. Het gevaar van escalatie, overlast, en vervreemding gaat ons allemaal aan. En door dialoog aan te gaan ontstaar begrip. tolerentie en saamgoorigheid in de stad.
Vandaar dat we de gemeente willen vragen om ons project te adopetren. We houden de kosten zo laag mogelijk door goedkope restaurants te selecteren voor de diners. Ook kan het zijn dat restaurants ons korting geven, of dat er sponsors van het bedrijfsleven zijn die een deel van de rekening willen betalen.
Meld je vast aan als gemeente of bedrijf via het systeem door op de betrevende stad op tekliken met vermelding van je naam, e-mail, afkomst, en tel nummer.
Let op: Het is belangrijk op tijd voor de Stadsdiner aan te melden. In verband met beperkte edities voor de StadsDiner, verzoeken wij u wel om zich in te schrijven voor deze bijzondere bijeenkomst. Ook de namen van mogelijk partners moeten vermeldt worden!
‘Onbekend maakt onbemind’ en ‘wat de boer niet kent, dat vreet-ie niet’ zijn oud-Nederlandse gezegden, maar daarom niet persé goede voorbeelden. De gedachte van het StadsDiner is dat je meer gevoel voor je stad en haar inwoners krijgt naarmate je er een duidelijker beeld bij hebt. En dat kan door te eten met onbekenden.
Op donderdaggavond 17 december was een aantal tafels in de ‘Keuken van 1870’ aan de Spuistraat in Amsterdam gereserveerd. Iedereen die zich had aangemeld moest een onbekende meenemen, althans, niet een vriend of familielid. En voor die persoon ook het eten betalen.
Via deze site kun je je opgeven om aan te schuiven bij het stadsdiner. Het idee is dat jij zelf een tweede persoon meevraagt naar het StadsDiner. Wel is het de bedoeling om een zo representatief mogelijke groep te krijgen, ten opzichte van de stad. Hou daar ook rekening mee in de keuze van jouw gast… en neem dus niet je tweelingbroertje mee.
Je mag een bekende meenemen, zoals je buurman of een vriend die graag andere mensen leert kennen. Uitdagender en leuker is het om een onbekende mee te vragen, iemand wiens gedachten en ideeën je wel aangaan maar die je anders niet te weten komt… Misschien zelfs iemand die je nooit hebt durven aanspreken.
Het kan de bakker zijn, of een hangjongere in Oost, of je onderbuurvrouw van veertig, of die oma die altijd ’s ochtends bij de tramhalte staat. Verzin het maar. Maar let op: het is geen date-diner, maar een StadsDiner. Je zit ook niet alleen met je introducé aan tafel, maar aan een tafel voor zes of acht. Maak dat ook duidelijk aan een eventuele onbekende als je hem/haar meevraagt om misverstanden te voorkomen.
Eén tafel meldde de dag na het StadsDiner dat ze al een restaurant hadden gevonden dat tegen sterk gereduceerd tarief gastheer wilde zijn voor een stadsdiner. Dat groepje wil ook nog iets rond kerst opzetten. Ook buiten Amsterdam is het idee aangeslagen: in Zaanstad wordt nog voor kerst een stadsdiner georganiseerd.
Ook mee-eten en een gast meenemen? Kijk op de site waar en wanneer het volgende StadsDiner is en wat de bedoeling is. Op de site kan iedereen zich direct aanmelden. Zelf is natuurlijk ook een Stads- of DorpsDiner te organiseren.
Reserveer een restaurant, verspreid een oproep in buurthuizen, supermarkten of via email en zorg dat mensen zich ergens kunnen aanmelden. Als uw diner de basisgedachte van het stadsdiner volgt, dan kan er een aanmeldknop voor uw diner op de website geplaatst worden.
Bedankt voor uw aanmelding.
We nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Alle rechten voorbehouden | Statushouders Nederland.